top of page

HISTORIA

Den 7/9-05 så var jordbruksverket på besök (gårdsstödsenheten) ca 20 st. Det bästa av allt var att de själva ville komma på besök till mig. Det var ett intresserat och positivt gäng som lyssnade och frågade om min hampa odling/produktion. De blev imponerade av hampan som växt och dess enorma användningsområde.

Studiebesök i Tyskland på Hanffaser.14/10-08

Samma typ av berednings maskin som fanns då i Laholm, så det var en bra anledning till att åka på ett besök för att se hur det fungerar där. Där skördar de frö, stjälkar som sedan får ligga och röta i sträng. Efter det så pressar de hampan i storbaler och transport till berednings fabriken.

Där får de fram isolering , skävor till att blanda med lera/kalk, pellets som strömedel.

 

Var även på ett forsknings center (ATB) i Potsdam.

Där provtillverkade de olika typer av spånplattor med hampa. Och där var flera andra tester med hampa produkter som är till för att använda i husbyggen

Skörd av frö.

Någonstans i nordöstra Tyskland tittade vi på när de tröskade frö med ett modifierat skärbord som tog fröna och skar av stjälkarna vid roten så de blev till en sträng som senare kan samlas in.

Det är något sådan vi behöver i Sverige. Där vi kan vara flexibla, antingen så tar vi frö och stjälkar på samma gång eller så står de kvar till senare skörd. 

bottom of page